Wat doet
schaamte

Iedereen die wel eens vastloopt in zijn werk, studie, relatie of wat dan ook zal het herkennen: schaamte. Het niet voldoen aan de “norm“. Je hebt gefaald en hoort er niet meer bij. Door hierover te praten en over na te denken ga je zien dat het niet het einde van de wereld is. Na verloop van tijd verdwijnt het schaamtegevoel en je past je aan. Er ontstaat een nieuwe “norm” en het leven gaat verder. Dit is de theorie. In de praktijk gaat het anders.

In het dagelijks leven hebben we geen tijd om stil te staan bij “mislukkingen“. We moeten door want tijd is geld. Wil je toch praten, laat je je kwetsbare kant zien, dan stuit je vaak op onbegrip van de omgeving.

Praten met een psycholoog is toch iets voor gekkies, toch niet voor jou?’ wordt er al snel gezegd. Of: ‘Wat heeft dat gewroet in je verleden voor zin.’ Je denkt al gauw: ‘Laat maar’ en zwijgt.

Geleid door emoties en het gevoel er niet bij te horen, doe je van alles om maar niet buiten de boot te vallen. En daar gaat het fout. Je past je aan: gaat hetzelfde doen als je omgeving, let wel de omgeving die geen hulp nodig heeft en zie hier, het ideale recept voor een burnout of nog erger een depressie.

En dit allemaal door: SCHAAMTE.

Wat is schaamte

Schaamte is een emotie of een gevoel wat ontstaat wanneer iets of iemand niet voldoet aan jouw normen en waarden. Zolang de situatie of omstandigheid overeen komen met jouw ideale plaatje of het beeld wat jij voor ogen hebt, dan is er niets aan de hand. Dan voel je geen schaamte. Maar owee, komt dit beeld niet overeen met jouw werkelijkheid, dan is er schaamte.

En dat voelt niet fijn. Want wanneer jij je schaamt voel je je buitengesloten. Dan heb je het gevoel dat je anders bent, dat je niet voldoet en om dit gevoel kwijt tet raken ga je je aanpassen. Je gaat hetzelfde doen als de groep. Je schikt je naar de situatie of omstandigheid, zodat je niet buiten de boot valt.

Maar wat nu als je je schaamt voor je eigen tekortkomingen? Als je niet voldoet aan je eigen normen en waarden? Wat doe je dan?

Normaliseren

Je zal er alles aan doen om de situatie te “normaliseren”. Om weer te voldoen aan de norm. En daar gaat het fout. Het continu aanwezige schaamte gevoel veroorzaakt namelijk stress. Het zorgt ervoor dat je slecht slaapt, dat je oververmoeid raakt en dat je niet meer helder kunt denken.

Maar je blijft je maar aanpassen. En in plaats dat de situatie “normaliseert” raak je steeds verder verwijderd van jouw ideaal beeld. Jouw normen en waarden. Hierdoor ga je nog harder je best doen. Je doet er nog een schepje boven op en dit blijf je net zo lang doen totdat het niet meer gaat.

Het punt dat je instort.

Zien wat er écht is

Schaamte kan een burn-out veroorzaken en is de reden dat je omvalt. Diezelfde schaamte zorgt ervoor dat je geen hulp durft te vragen. Je schaamt je namelijk, voor jouw situatie: de burn-out. Want in jouw ogen heb je gefaald en voldoe je niet aan de verwachtingen. Je voelt je buitengesloten, gaat je verstoppen en kwijnt langzaam weg.

Maar uiteindelijk stap je over de schaamte heen, zie je dat het zo niet meer gaat en je besluit hulp toe te laten. Op dat moment is het wel belangrijk dat je iemand zoekt die bekend is met burn-out. Iemand die serieus naar jou verhaal luistert, die jouw schaamte begrijpt, maar vooral iemand die jou ziet zoals je écht bent.

Dit kan een psycholoog zijn of een burn-out coach. Maakt niet uit, zolang het maar iemand is waarbij jij je veilig voelt. Een persoon waarbij jij jezelf kunt zijn. En het belangrijkst: in een omgeving waar jij je thuis voelt.

Jij ziet. Jij voelt. Gewoon: jij bent. 

Heb jij een burn-out, sta je op omvallen of heb je enigzins het gevoel dat ik je kan helpen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakings gesprek. 

Copyright 2019  |  All rights reserved  |  Privacy verklaring