Mindfulness in
de bouw

‘Dat gaat toch nooit? Mindfulness op de werkvloer.’

Wanneer bouwvakkers gaan rondlopen op slippers en in een oranje gewaad, NEE dan gaat het niet lukken. Maar houden ze gewoon hun werkschoenen aan en doen ze de werkzaamheden zoals ze die altijd hebben gedaan, dan kan het zeker. Dan is mindfulness in de bouw juist aan te raden.

Door mindfulness kan er namelijk van alles op de werkvloer veranderen. De radio zal zachter gaan. Omgang met collega’s verandert en niet alle handelingen zijn meer zo vanzelfsprekend. 

Klinkt goed, toch? Maar waarom gebeurt dit nog niet? Waarom is er geen mindfulness op de werkvloer?

Deels omdat het onbekend is. Maar vooral omdat de bouwwereld van het aanpakken is.

Praatjes vullen geen gaatjes
Handjes laten wapperen” en
Niet lullen maar poetsen

Iedereen weet: bouwvakkers zijn van het doen. Helemaal top, maar dan wel wanneer ze BEWUST DOEN. Wanneer ze weten waar hun bewustzijn is en wanneer ze weten waar ze mee bezig zijn..

Als ze dit niet weten, verkeren ze, meestal onbewust, in de ‘Doe Modus. Ze werken dan op de automatische piloot en zijn zich niet bewust van het huidige moment.

Waarom is het huidige moment zo belangrijk?

Jij hamer’t toch ook pas, als je weet waar je duim is. Of niet?

Wat is mindfulness

Mindfulness is bewust aanwezig zijn in het moment. En nu zul je misschien denken: ‘Ja maar dat ben ik toch altijd?’ Dat klopt. Jouw lichaam en ademhaling zijn altijd in het NU. In het moment. Maar waar is op dit moment jouw bewustzijn? Waar zit jij nu met je gedachten?

Wanneer je de term mindfulness vertaalt naar het nederlands dan krijg je: bewustzijn (mind) en volledig (fulness). Mindfulness betekend dus: volledig bewustzijn. En door dit volledige bewustzijn, het feit dat je volledig aanwezig bent in het moment, kun je jouw automatische piloot herkennen.

Doordat je bewust bezig bent met jouw gedachten, emoties en alles wat er gebeurt in je lichaam, ervaar je wat er écht is. En aan de hand van die observaties ga je ook beslissen. Maak je een keus. Jouw reactie is dan niet langer een automatische respons, maar wordt een bewuste keus.

Je gaat luisteren om te begrijpen en niet meer om te reageren. Je gaat iets doen omdat het kan en niet langer omdat het zo hoort. En je bent volledig aanwezig in het moment en niet met je hoofd ergens anders. 

Hoe doe ik dat: Mindfulness

Zoals ik al zei: ‘Mindfulness is niet rondlopen in een oranje gewaad op slippers.’ Absoluut niet. Het is ook niet eindeloos mediteren of liederen zingen. En het is zeker geen wierook branden op je werkplek. Mindfulness is gewoon je kop erbij houden. Simpel, toch? O ja, voor ik het vergeet: mindfulness is een ding tegelijk doen en niet multitasken. 

Hoe word je mindful op de werkvloer?

1. Bewust bezig zijn met jouw werkzaamheden. Ben je aan het timmeren doe dan alleen dat. Probeer niet ondertussen ook te bellen en de tekening te lezen.

2. Voelen wat er gebeurt. Hoe adem je? Heb je de hamer goed vast? Sta je stevig op de trap?

3. Tijd nemen om na te voelen. Heb je iets zwaars aan de kant gezet. Voel dan wat het met je heeft gedaan. Voel het verschil tussen inspanning en ontspanning.

4. Bewust bewegen. In de bouw ben je continu in beweging. Word je bewust van hoe snel of langzaam je iets doet en bedenk je hoe vanzelfsprekend je dit vindt. Klopt dit ook?

5. Kijk écht rond. Word je bewust van de omgeving. Zie hoe ideeën, van een architect of opdrachtgever, vorm krijgen. En besef je dat jij die ideeën vorm geeft. Ben daar trots op.

Dit is in het kort mindfulness in de bouw. Het is geen trucje of kunstje wat je leert, maar het is een manier van leven. Het is de situatie accepteren zoals die is, zonder deze beter of anders te willen doen. Mindfulness is weten wat je doet, voelen wat er gebeurt en zien wat er écht is.

Jij ziet. Jij voelt. Gewoon: jij bent. 

Wil je meer lezen over mij, over mijn transformatie van bouwvakker naar coach of wat een burn-out met je leven kan doen? Download dan hieronder het GRATIS e-book “Voelen dat je leeft”

Download het gratis e-book

Voelen dat je leeft