Burn out bij
bouwvakkers

Bouwvakkers zijn geen watjes, praten niet over gevoelens en zijn nooit ziek.
Het zijn échte kerels, mannen die niet huilen en ze zijn ijzersterk.
Hun motto is dan ook: “Niet lullen maar poetsen.”

Dit, zijn de échte bouwvakkers.

En toch wordt het deze mannen ook wel eens teveel. Dan kunnen ze even niet meer omgaan met de werkdruk, de stress en de vele deadlines, meestal blijven ze dan een paar dagen thuis of gaan een weekje op vakantie, maar daarna staan ze weer op de werkvloer. Want ja, het zijn geen watjes.

Bij bouwvakkers denk je daarom ook niet gauw aan een burn out. Je verwacht niet dat het hen overkomt of misschien nog wel erger: dat het jou overkomt. Daarvoor ken je jezelf te goed. Maar is dat wel zo?

Wat is een burn out?

Bij een burn out ben je niet meer in staat te presteren zoals je gewend was. Waar je voorheen nog productie maakte, komt er nu niets meer uit je handen. Je onthoudt steeds minder en je voelt je leeg. Het voelt alsof je het gaspedaal helemaal in trapt, maar je komt geen centimeter vooruit.

Daarnaast slaap je slecht, heb je een kort lontje en ben je continu aan het piekeren. En om het compleet te maken: je voelt je zwak, hebt het idee dat je faalt en er is schaamte. Heel veel schaamte. Want zeg nu zelf: een bouwvakker die niet meer kan?

Het is haast ondenkbaar om op te geven. Om te vertellen dat het niet meer gaat en op die manier te laten zien dat je zwak bent. Zolang je nog kunt lopen, kun je ook werken. Natuurlijk getuigt dit van heel veel doorzettingsvermogen en een ijzeren discipline, maar helaas zijn dit ook de eigenschappen waardoor je uiteindelijk omvalt en een burn out krijgt. Is dat wat je wilt?

Hoe een burn out voorkomen?

Je krijgt natuurlijk niet zomaar een burn out. Daar gaan best wel wat signalen aan vooraf. Alleen… die herken je niet. Signalen als: vermoeidheid, snel geïrriteerd raken en met tegenzin naar je werk gaan, zijn namelijk heel normaal voor een bouwvakker.

Want iedereen is wel eens vermoeid. Allemaal zijn we wel eens prikkelbaar en wie gaat er nu wel met plezier naar zijn werk. Dit zijn zomaar een paar antwoorden die bouwvakkers kunnen geven. En is dit onwil van de mannen, of snappen ze het niet?

NEE. Dit is de bouw cultuur. Dit is wat bouwvakkers denken. En dit is ook waarom ze omvallen en een burn out krijgen.

Om dit te voorkomen moeten ze anders gaan reageren. Moeten ze gaan zien wat er écht is en moeten ze begrijpen dat verandering bij jezelf begint. Dit kan, door hun denkwijze te veranderen. Door ze te vragen wat een échte bouwvakker is en door ze te laten zien hoe krachtig kwetsbaarheid kan zijn.

Want het is niet zwak om je grenzen aan te geven.
Het is niet zwak om je gevoelens te uiten.
En het is al helemaal niet zwak om hulp te vragen.

Burn out coaching

Wanneer een bouwvakker toch een burn out krijgt dan is het belangrijk dat hij goede hulp krijgt en naar de juiste hulpverlener gaat. En dan bedoel ik niet de eerste de beste coach of GGZ medewerker, maar dan bedoel ik iemand die de bouwcultuur begrijpt. Die de gedachtegang van een bouwvakker begrijpt. En die, door daar in mee te gaan, ook echt tot de bouwvakker door kan dringen.

Want hij is dan wel omgevallen, zijn denkwijze is nog steeds intact. Hij gelooft nog steeds in het motto: Niet lullen maar poetsen.

Heb jij een burn out, sta je op omvallen of heb je enigszins het gevoel dat ik kan helpen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.